Dr. Mencinicopschi – sfaturi pentru o masă sănătoasă de Crăciun

Dr. Mencinicopschi – sfaturi pentru o masă sănătoasă de Crăciun

Cum ne revenim după masa îmbelşugată de Crăciun? Pornind de la ideea că este mai înţelept să prevenim decât să tratăm, doctorul Mencinicopschi dezvăluie secretul unor sărbători sănătoase.

dr. Mencinicopschi

„Nu trebuie să ne reprimăm de la nimic ceea ce ne face plăcere, dar trebuie să mâncăm eşalonat, nu să aruncăm totul în noi ca într-un sac”, spune dr. Mencinicopschi, pentru Jurnalul.ro.

Dacă ştim că suferim de boli cardiovasculare, dacă am avut un infarct sau un accident cerebral trebuie să respectăm câteva lucruri. Să nu ajungem să suferim sau să agravăm bolile cronice. „Cu înţelepciune, cu moderaţie, sărbătorile vor fi sărbători şi ne vom bucura din plin de puţinul sau de multul pe care îl avem”, spune doctorul.

„Sarmalele trebuie însoţite chiar de varza în care sunt făcute. Un pat de varză pe care punem sarmalele ajută la digestie. Dacă avem poftă putem să mâncăm şi puţină mămăliguţă. Dar mămăliga de azi nu mai e ce-a fost. Înainte era un porumb sticlos, special, care avea alte caracteristici şi din care ieşea mălai integral, care îşi păstra tărâţa. Acum mălaiul se face din alt soi de porumb. De aceea mămăliga se face în două-trei minute, înainte dura mult mai mult. Deci mămăliga trebuie consumată cu multă moderaţie. Dacă am mâncat friptura, facem pauză. După friptură ar trebui să mâncăm câteva bucăţi de ananas sau kiwi şi apoi pauză. Ar fi bine să facem şi o plimbare, este foarte util să te mişti măcar 10 minute după masă”, adaugă dr. Mencinicopschi.

Şi, cum cozonacul nu trebuie să lipsească de pe nici o masă de Crăciun, iată ce trebuie să avem în vedere: „Cozonacul nu e mereu cozonac. Scrie pe el cozonac natural, dar e plin de E-uri. O felie de cozonac de 30 de grame poate avea şi 200 de kilocalorii. Asta nu înseamnă că e rău, e rău dacă mâncăm mult şi dacă mâncăm alimentele unul după altul. De aceea e indicat să facem pauză între alimente, să mai bem un ceai sau o cafea şi să nu mâncăm apoi 20 de sarmale!”

N-ar fi bine ca în aceste pauze să fumăm. O cafea se poate, dar cafea la filtru, fără nimic altceva, poate doar zahăr. Fără lapte, fără smântână, frişcă.

„Dacă te culci cu stomacul plin, somnul este neliniştitor, ai tot felul de visuri groaznice şi te trezeşti mai obosit decât te-ai culcat. Seara ar fi bine să mâncăm o salată de legume, chiar şi cu ciuperci, care sunt cam neglijate. De exemplu buretele, care pe lângă faptul că are puţine calorii, ajută şi la detoxifiere. În perioada rece avem nevoie ca sistemul nostru imunitar să fie foarte puternic. Înainte de culcare, am putea să consumăm un fruct. Dacă vrem să ne răsfăţăm, merge un fruct mai exotic – ananasul. Ananasul ar trebui să însoţească mâncărurile foarte grase”, adaugă dr. Mencinicopschi.

Dacă mâncăm friptură de porc, nu însoţim cu amidonoase – cartofi prăjiţi sau orez. Mai bine folosim murături, care sunt şi un aliment de sezon. Dacă nu suportăm murăturile, merg legumele sotate sau grilate. Uneori sunt chiar mai gustoase decât carnea în sine şi ajută la digestie.

Pentru cei care au ţinut post, reluarea alimentaţiei obişnuite trebuie făcută ponderat, atrage atenţia doctorul.

Anunțuri

Despre Ionel Nistor

Personal Weblog Education
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s