Apicultura

Apicultura de la amatorism la profesionalism

Aderarea Romaniei la U.E deschide noi orizonturi apiculturii in general si apicultorilor in special. Penetrarea pietei U.E se va face mult mai usor, subventiile vor fi prezente si totul o sa intre pe un fagas normal. Nu ratati oportunitatea oferita de apicultura, pentru ca in acest domeniu se poate face o treaba buna si bani frumosi.

Prof. dr. Ioan Popescu, apicultor şi director tehnic ACA:

„În România sunt exploataţii apicole subdezvoltate, de aceea costurile de producţie sunt ridicate. În contextul integrării în UE, la concurenţă cu apicultorii profesionişti care au exploataţii mari şi costuri reduse, apicultorii români trebuie să ajungă la exploataţii profesionale. Astfel se vor reduce costurile şi vom fi competitivi pe piaţa europeană nu doar prin calitatea mierii, ci şi prin preţ. Altfel nu avem nicio şansă pe această piaţă! Un lucru lăudabil este că apicultorii români «întineresc» şi sunt bine pregătiţi profesional. 38% au vârste cuprinse între 18-40 de ani; 40% între 41-60 de ani şi doar 22% au peste 60 de ani.“

In functie de numarul stupilor putem afla care stupari sunt amatori, semiprofesionisti sau profesionisti :

  1. Amatoriobiectivul principal este obtinerea de produse apicole care sa acopere necesarul pentru familie si eventual obtinerea unui profit. Potrivit normelor, se considera amator stuparul care are 1-100 familii de albine. De obicei acest stuparit se caracterizeaza prin urmatoarele: volum de munca mediu (la sfarsit de saptamana); materialul genetic (roiuri, matci) se obtine prin mijloace propii; apicultorul are o alta munca de baza.
  2. Semiprofesionisti numarul de familii este de 100-300 buc, volumul de munca 1200-1300 ore/an, materialul genetic se cumpara de la unitatile specializate, se poate practica o apicultura moderna prin mecanizarea lucrarilor, se prelucreaza primar unele produse ale stupului etc. Afacerea este o afacere de familie fiind folosita munca membrilor ei.
  3. ProfesionistiSe pot considera stuparii care detin peste 300 de stupi, un numar optim fiind undeva spre 600 de buc. Aici lucrurile se schimba radical, stuparitul pastoral fiind absolut necesar. Numarul de ore munca/an creste dramatic, fiind necesara angajarea de muncitori sezonieri. Pentru o mai buna reprezentare se cere ca functionarea stupinei sa se faca sub forma unei societati comerciale.


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s