Metoda Liviu Pădurean

Creşterea mătcilor – Metoda Liviu Pădurean

„Cu circa 35 de zile înainte de a avea nevoie de botci mature dăm fiecărei familii din care intenţionam a creşte mătci, câte 2 rame cu puiet căpăcit, fără albine, luând câte o ramă de la două familii bune. Tot acum se începe hrănirea cu sirop în care adăugăm polen proaspăt 10-15% recoltat în ziua precedenta de la altă familie, căci la familia crescătoare nu aşezam colectoare de polen. Dacă stupii nu pot fi vizitaţi zilnic, aşezam sub podişor o turta făcută cu 20 % polen, pe care o completam cu miere şi zahăr pudră până la epuizare (până ce turta capătă consistenţa unui aluat nelipicios)

La circa 23-26 de zile înainte de a avea nevoie de botci, procedăm la ridicarea tuturor ramelor în care majoritatea puietului este necăpăcit sau sunt însămânţate cu ouă şi le plasăm în alte familii, marcându-le cu o pioneză pentru a le recunoaşte în vederea înapoierii, aducând în locul lor o ramă cu puiet căpăcit şi o ramă goală stropită cu sirop pentru însămânţare.

După 4 zile repetam operaţia, înlocuind rama proaspăt însămânţată cu o alta goală însoţită de o ramă cu puiet căpăcit. Hrănim în continuare, în felul arătat şi după alte 4 zile, repetăm operaţia. După alte 4 zile, când deschidem stupul, botcile au deja larve de 2-4 zile.

Deci, socotind 12 zile de când am dat 2 faguri cu puiet căpăcit, + 12 zile până când observam botcile cu larve de 2-4 zile, + 10 zile până la eclozionare = 34 zile. Mătcile crescute în familiile care nu au reacţionat decât la patrulea interval de 4 zile vor ecloziona în circa 36 de zile de la pornirea creşterii.

Varianta 1

Recoltam botcile la 3-4 zile încă necăpăcite şi le dăm altor familii doici spre finalizare. Cu acest procedeu putem recolta la fiecare 8 zile câte 4-8 botci, în medie 5-6.

Varianta 2

Înainte de căpăcirea primei botci matca este scoasă din stup împreună cu fagurele pe care se află, făcând un nucleu de rezervă alături, ajutat cu albină tânără şi faguri din alţi stupi.

Botcile sunt scoase la fiecare 12 zile, fiind puse direct în colivie cu 5-6 albine însoţitoare, cu o picătură de şerbet şi plasate într-o familie păstrătoare. După 2-3 zile se pot întrebuinţa fie ca botci, fie ca tinere mătci proaspăt eclozionate. Aceste mătci se împerechează mai repede cu 3-4 zile, dezvoltând familii foarte puternice şi fiind foarte longevive.

Varianta 3

În varianta în care nu avem nevoie de multe mătci, putem lasă botcile în familia crescătoare, până la 1-2 zile înainte de eclozionare, când, cu câte o ramă cu puiet căpăcit şi o botcă existentă sau altoită, putem forma 5-6 nuclee pentru fiecare familie crescătoare, formate prin stolonare de la alte familii. Familia crescătoare (cu matca vârstnică care a fost reţinută provizoriu într-un nucleu de rezervă) rămâne cu restul puietului, a rezervelor, a albinelor de pe acestea şi cu toată albina zburătoare, completându-i-se fagurii lipsă cu rame cu faguri artificiali. Prin metodele descrise mai sus – care nu trebuie aplicate rigid – putem produce mătci în serii continue, timp de 2-3 luni. Metoda este foarte maleabilă. Când creşterea e începută mai târziu, nu mai e nevoie de întărire şi operaţiunile încep direct cu faza eliminării puietului larvar. Nici respectarea termenului de 4 zile nu e obligatorie, ramele putându-se ridica şi din 3 în 3 zile sau, când matca nu şi-a depus ouăle în ramele depuse de noi ci în cele din care a eclozionat puietul, ne acomodăm situaţiei.” (http://stuparit.3x.ro/teo/Intretinere.htm#start)

Creşterea mătcilor prin Metoda Liviu Pădurean 1 Creşterea mătcilor prin Metoda Liviu Pădurean 2 Creşterea mătcilor prin Metoda Liviu Pădurean 3 Creşterea mătcilor prin Metoda Liviu Pădurean 4

Reclame

3 răspunsuri la Metoda Liviu Pădurean

 1. costin merode zice:

  Buna ziua
  Sunt incepator in ale stuparitului si am vazut aici ca trebuiesc stropite ramele cu sirop de insamintare sa depuna matca mai repede oua
  Care este reteta acestui sirop?
  Stima
  Costin

  • Ionel Nistor zice:

   Stimate Costin, personal folosesc sirop de zahar invertit, dar se pot folosi si acele produse gasite pe piata. Scopul stropirii este determinarea curatirii celulelor pentru ouat. Cu stima, Ionel

 2. Mihai zice:

  Buna ziua,
  Mi se pare cam ciudata pozitia botcilor pe rama, acestea nu trebuia sa fie pozitionate mai central pe rama?
  Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s