Elemente de tehnologie

FACELIA: ELEMENTE DE TEHNOLOGIE

AMPLASAREA CULTURII : Cele mai bune conditii de crestere si dezvoltare le ofera solurile cu textura mijlocie care au o buna capacitate de aeratie si de retinere a apei.
Nu sunt recomandate solurile saraturoase si cele cu exces de umiditate.Sunt plante sensibile la aciditatea solului.
Pentru producerea de samanta trebuie evitate solurile infestate cu Cuscuta si Avena, seminte greu separabile fata de cele de facelia.
LOCUL IN ASOLAMENT : Cele mai bune rezultate se obtin dupa plantele care parasesc devreme terenul si care nu lasa multe resturi vegetale. Premergatoarele cele mai indicate, sunt cerealele paioase de toamna, atat pentru semanatul in primavara cat si in vara, precum si plantele furajere care parasesc devreme terenul. La alegerea plantei premergatoare la facelia trebuie tinut cont de pregatirea patului germinativ, avand in vedere marimea semintei acestei plante.
PREGATIREA PATULUI GERMINATIV : Avand in vedere ca facelia face parte din categoria plantelor cu seminte mici se impune executarea unui pat germinativ care sa ofere toate conditiile unei rasariri uniforme si rapide (rasarire exploziva). Facelia necesita un pat germinativ bine tasat la suprafata si afanat in profunzime.
Toate lucrarile vor urmari maruntirea si nivelarea terenului pe adancimea de semanat in vederea realizarii unui contact cat mai intim intre saminte si sol. Ultima lucrare se recomanda sa fie executata cu cultivatorul de plante tehnice urmat de croskileti perpendicular pe directia de semanat, pentru a realiza o incorporare uniforma a semintelor.
SEMANATUL : Insamantarea se face cu semanatorile SUP la distanta de 25 cm intre randuri cu norma de samanta de 8-10 kg /ha. Semanatul se poate face primavara timpuriu cand in sol se realizeaza cateva zile la rand temperaturi de 3-5 grade C, la adancimea de 2-3 cm.
Dupa semanat este obligatorie tavalugirea culturii, cand terenul este uscat, cu tavalugul inelar, pentru obtinerea unei resariri uniforme.

LUCRARILE DE INTRETINERE SI INGRIJIRE : Pe tot parcursul perioadei de vegetatie cultura se va tine curata de buruieni si in mod special cand culturile sunt destinate producerii de samanta sa fie libere de Avena Facuta si Cuscuta ssp, prin prasile, erbicidare sau plivire repetate.
Erbicidarea se poate face odata cu pregatirea patului germinativ cu unul din produsele: Treflan 48 EC in doza de 2 l/ha sau Dual Gold 1-1,5 l/ha. Pe vegetatie se pot folosi Afalonul 2 kg/ha in faza de 3-4 frunze, iar in cazul cand cultura este infestata cu palamida se poate folosi Lontrelul in doza de 0,200-0,500 l/ha.

RECOLTAREA : La facelia se recomanda recoltarea in doua faze :in prima faza plantele se recolteaza cu vindrovarul prin lasarea plantelor in brazde in vederea uscarii. In a doua faza se face recoltatul cu combina echipata cu picapuri pentru ridicarea plantelor din brazda, atunci cand semintele au o umiditate de 10%. Combinele trebuie sa fie bine etansate in vederea eliminarii pierderilor si reglate corespunzator pentru seminte mici, turatie mica la toba si vant slab.
Momentul recoltatului in doua faze se stabileste cand semintele de la baza inflorescentei au semintele brunificate.
Recoltarea se poate face si intr-o singura faza prin folosirea unui desicant, atunci cand semintele de la baza au inceput sa se brunifice, folosind produsul Reglone in cantitati de 4 l/ha. Dupa desicare, in momentul cand cultura este complet uscata, se face recoltarea direct din lan la umiditatea de pastrare a semintei.

CONDITIONAREA : In general la semintele mai mici trebuie sa creasca atentia in vederea preveniri si indepartarii oricaror riscuri de amestec mecanic atat in timpul recoltarii cat si al conditionarii.
Dupa recoltare se face o precuratire a semintelor in vederea eliminarii resturilor vegetale, care ar putea duce la deprecierea calitatii semintelor.
Selectarea se face cu selectoarele din dotare, echipate cu site corespunzatoare pentru semintele mici, pana la obtinerea puritatii prevazute, dupa care se face insacuirea semintei.

Floare facelia

Floare facelia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s