Istoric & importanta

FACELIA:  ISTORIC, IMPORTANTA

Facelia (Phacelia tanacetifolia), face parte din familia Hidrofilacee, aceasta familie apartine florei Americii, planta care in zona ei de origine creste si spontan.
In lume facelia are trei mari intrebuintari si anume :
-planta melifera care secreta nectar in tot cursul zilei, cu o usoara crestere spre orele de amiaza.
Potentialul nectarifer al florilor de facelia oscileaza in limite largi, in functie de conditiile climaterice, precum si de epoca de semanat. Cantitatea de nectar este de 1,0-4,5 mg /floare, cu o concentratie medie de 28% zahar. Florile de facelia sunt cercetate intens de albine pe toata durata infloritului. Frecventa de vizitare a florilor se intensifica mai ales in orele de dimineata, cand albinele culeg nectar si polen, iar dupa amiaza culesul se axeaza mai mult pe nectar. Infloritul dureaza timp de 30-50 zile in functie de conditiile climatice, productia de miere oscileaza intre 600-1000 kg la hectar, in conditii mai putin favorabile cantitatea de miere la hectar poate sa fie de 300-600 kg, fiind considerata din acest punct de vedere o excelenta planta melifera.
-planta furajera, bogata in proteine, facand parte din grupa plantelor furajere secundare, care produc repede masa verde si care nu are pretentii speciale din punct de vedere al conditiilor pedoclimatice. Facelia a intrat in atentia crescatorilor de animale ca furaj dupa obtinerea de soiuri de facelia lipsite de perisori pe frunze. Animalele ajung sa o consume cu placere daca sunt obisnuite cu priceprere de catre crescatori. Are pretentii reduse fata de conditiile de clima si sol, cultivandu-se cu bune rezultate atat in zonele sudice, mai secetoase, cat si in zonele nordice, racoroase. Rezista bine la bruma, atat primavara cat si toamna, pana la –6 grade Celsius, insusire pe care o au putine plante, dar nu rezista peste iarna.
-planta folosita ca ingrasamant verde care este tot mai des utilizata in Europa atat pentru intreruperea in asolament interdictiei cultivarii unor plante ca sfecla de zahar la atacul de Rizoctonia si la cultura cartofului legat de nematozi. Datorita cantitatii de biomasa produsa la unitatea de suprafata a sistemului radicular, a continutului bogat in proteine si a pretentiilor scazute fata de factori pedoclimatici, ramane o planta principala in folosirea ei ca ingrasamant verde care lasa multe elemente nutritive prin incorporarea ei in sol.
In conditiile actuale de trecere la o agricultura biologica pe anumite suprafete, facelia este planta indicata in combaterea buruienilor prin acoperirea solului cat mai mult timp si prin punerea la dispozitia plantei ce urmeaza dupa ea a unor cantitati insemnate de elemente nutritive usor asimilabile.

Floare Facelia in cultura 2007

Floare Facelia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s