PNA 2011 – 2013

PROGRAMUL NAŢIONAL APICOL DIN ROMÂNIA

INTRODUCERE:

Prezentul Program Naţional Apicol prezintă condiţiile de acordare a ajutoarelor comunitare pentru domeniul apicol precum şi modalităţile de plată şi de control a acţiunilor prezentate în acest scop.

BAZA DE REGLEMENTARE

  • REGULAMENTUL (CE) nr. 917/2004 al Comisiei care conţine modalităţile de aplicare a reglementării (CE) nr. 797/2004, cu modificările ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 163 din 30 aprilie 2004;
  • REGULAMENTUL Consiliului Uniunii Europene nr. 1234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 299 din 16 noiembrie 2007.
Programul Naţional Apicol 2011 - 2013

PROGRAMUL NAŢIONAL APICOL DIN ROMÂNIA

Programul Naţional Apicol 2011 – 2013

SCOPUL PROGRAMULUI:

România, conform Regulamentului Consiliului Uniunii Europene nr. 1234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 299 din 16 noiembrie 2007, trebuie să stabilească pentru o perioadă de trei ani un program naţional care să vizeze îmbunătăţirea condiţiilor de producere şi comercializare a produselor apicole în Uniunea Europeană.

Scopul de bază al programului este sprijinirea activităţilor de profilactică şi combatere a varoozei, a analizelor fizico-chimice ale mierii, achiziţionarea materialului biologic pentru refacerea şeptelului apicol care favorizează obţinerea produselor apicole de cea mai înaltă calitate în stupine, tipărirea şi multiplicarea ghidului de bune practici în apicultură precum şi achiziţionarea stupilor şi inventarierea administrativ-geografică şi meliferă a tuturor masivelor melifere de pe teritoriul României, analiza aspectelor geografice judeţene şi de infrastructură rutieră.

Măsurile prevăzute şi aprobate în Programul Naţional Apicol sunt finanţate 50% prin participare comunitară şi 50% finanaţare prin buget naţional.

Programul apicol a fost elaborat în colaborare cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale apicole constituite conform legislaţiei în vigoare şi cuprinde acţiunile de:

a) asistenţa tehnică pentru apicultori şi grupuri de apicultori;
b) lupta contra varoozei;
c) raţionalizarea transhumanţei;
d) măsuri de asistenţă pentru laboratoarele de analiză a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii;
e) măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol comunitar;

Măsura privind colaborarea cu organismele specializate în realizarea de programe de cercetare aplicată în domeniul apiculturii şi al produselor apicole este exclusă de la programul naţional apicol.
Activităţile realizate în cadrul programului cuprind întregul sector apicol. Beneficiarii programului naţional pentru sprijinirea apiculturii sunt apicultorii, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice organizaţi în asociaţii de crescători de albine, federaţii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producători recunoscute, conform legislaţiei in vigoare.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s