5 aprilie 2017 tratament antivarroua cu timol:

Apicultura zi de zi – Stupina Apis Ines:

5 aprilie 2017 tratament antivarroua cu timol:

Mod de preparare:
1 kg de cristale de timol
1 litru de alcool 70° (Utilizarea tabelului de diluție alcool  dacă aveți alcool la 90 °);
Așteptați dizolvarea completă a cristalelor.

Mod de administrare: 200 benzi de carton de 1,5 până la 2 mm grosime (2,5 cm lățime de 25 cm lungime); Se cufunda fasiile  24 de ore în soluție.  Recristalizarea timollului pe benzi.  Ridicarea benziilor impregnate si le vom dispune 12 ore afară la umbră, acest pas este esențial . Benzile cu timol pot fi folosite ca atare, chiar dacă există un pic de alcool în centrul fasiilor de carton.

Benzile de timol se administraza familiilor de albina fara magazii pe ele, direct pe rame și eliminați-le după 3 sau 4 săptămâni. Ca mai apoi sa aplicam a doua tura de benzi noi și eliminați-le din nou dupa 3 sau 4 săptămâni. Este de dorit să tratăm stupi devreme primavara sau după recolta de vară cu timol. Tratamentul trebuie să fie finalizat cel târziu la jumătatea lunii septembrie. Temperaturile de zi între 20 și 25 ° C asigură o eficacitate mai bună. Nu folosiți benziile atunci când temperaturile maxime zilnice depășesc 30 °.

Timolul pur este nociv în caz de înghițire, provoacă arsuri, este toxic pentru organismele acvatice și poate provoca efecte adverse pe termen lung asupra mediului acvatic.

Prepararea si aplicarea tratamentului cu timol trebui să se efectueze cu mănuși și ochelari de protecție într-o zonă ventilată (în afara).